Tšekin tasavalta- Tšekki - tuo ihmeellinen maa

 No heipä hei jälleen!

Tänään postailen teille hieman Tšekki tietoutta... =) 

TŠEKIN TASAVALTA- TŠEKKI:

Tšekkoslovakia itsenäistyi Itävalta-Unkarista vuonna 1918. Tšekki sekä Slovakia jakautuivat omiksi maikseen sulassa sovussa vuoden 1993 alussa. Tšekeissä asuu n. 10,6 miljoonaa ihmistä ja sen pääkaupunki on Praha. Tšekki on sisämaavaltio ja sen naapureita ovat Saksa, Itävalta, Slovakia ja Puola.

Maantieteellisesti täällä on vaihtelevaa. Lännen Böömi on alankoa, jota ympäröivät matalat vuoret. Idässä taas on Määri, joka on enimmäkseen mäkistä aluetta. Ilmasto on leutoa, tyypillistä keski-eurooppalaista väli-ilmastoa. Kesät ovat yleensä lämpimiä, mutta huippuhelteitä saadaan harvoin. Talvet ovat suhteellisen leutoja ja vähälumisia, vaikka nykyisin koskaan ei voi tietää mitä tuleman pitää ja niin lumi - kuin pakkasmäärätkin voivat yllättää. Myös luonto on hyvin tyypillistä keski-eurooppalaista, ja mm. puusto on pääosin havupuuvaltaista, mutta joukossa kasvaa myös lehtipuita kuten tammia ja koivuja. Yleisimpiä villieläimiä ovat jänikset, saukot ja näädät. Metsissä ja pelloilla saattaa nähdä hyvinkin myös fasaaneja, pyitä, villisikoja, kauriita, sorsia ja hanhia. Määrin pohjoisosissa myös susia ja karhuja. 

Tšekin tasavallan presidentti valitaan viiden (5) vuoden välein. Viimeksi - tammikuussa 2023 - valittiin presidentin virkaan Petr Pavel. Maassa vallitsee parlamentaarinen demokratia ja maa on jaettu 13 lääniin sekä erilliseen pääkaupunkialueeseen. 

Peruskoulutus on maksutonta ja pakollista kaikille 6-15 vuotiaille ja koulupäivien pituus on yleisesti 6 -8h/pvä, klo:8-16 välillä. Toki iän mukaan jaottelu on myös täällä yleistä kuten Suomessakin eli pienemmät oppilaat ovat koulussa hieman lyhyemmän ajan kuin isommat. Tšekeissä on runsaasti myös yliopistoja ja vanhin - Kaarlen yliopisto -(perustettu vuonna 1348) sijaitsee Prahassa ja n. viidennes maan  n. 200 000 yliopisto-opiskelijasta opiskelee Kaarlen yliopistossa. Kaarlen yliopistossa voi opiskella myös Suomen kieltä. Vuosittain suomen kielen opiskelun aloittaa yli 20 opiskelijaa, joista tosin vain murto-osa käy kurssinsa loppuun. Suomen kielen kurssille on pääsykokeet. *) 

Tšekin kulttuuriperinteet ovat sekoitus saksalaista ja slaavilaista kulttuuria. Henkilömäärään nähden maassa juodaan eniten olutta maailmassa. Ja hyvin yleistä onkin, että esimerkiksi työpäivän päätteeksi poiketaan työkavereiden kanssa oluelle. Oluella on myös suuri merkitys maan ruokakulttuurissa. Tšekkiläisen keittiön ruoka on yleensä hyvin liha- ja rasvapitoista, ja sitä tarjoillaan oluen kanssa. Kuinkas muutenkaan! Tuoreet vihannekset ja kala tai kanaruoat ovat vähemmällä huomiolla, mutta toki myös kyseiset raaka-aineet kuuluvat osaltaan tämänkin maan keittiöihin. Ja ainakin ravintoloissa on hyvinkin yleistä, että siellä on tasapuolisesti kaikkea saatavilla, niin lihaa, kalaa, kanaa kuin kasvisruokaakin. Siis jokaiselle jotakin. =) 

Kulttuurin saralla tšekkiläisiä kuuluisuuksia onkin useampia ja monet säveltäjät esimerkiksi jo 1700-luvulta lähtien. Näistä mm. Jan Stamic vaikutti suuresti sinfoniamuotoon. Kansanmusiikin puolelta polkka on tullut tutuksi maailmalle juuri tšekeistä. Tšekinkielinen kirjallisuus on ollut merkittävässä asemassa jo 1800- luvulta saakka ja ehkä tunnetuin tšekkiläinen kirjailija on Frans Kafka, joka tosin tšekkiläisyydestään huolimatta kirjoitti kirjansa saksaksi. Kuuluisan kirjailijan viittaa kantaa myös Jaroslav Hašek, jonka teos "Kunnon sotamies Švekin seikkailut maailmasodassa" on laajalti tunnettu ympäri maailman. Kuvataiteilijat ovat seuranneet 1800-luvulta lähtien eurooppalaisia suuntauksia, mutta realismi on ollut kuitenkin johtava tyylisuunta. Josef Mánes, kuuluisa taidemaalari oli suuresti tunnettu 1800-luvulla. Vuosisadan vaihteessa taidemaalarien kuuluisuuteen kipusi uuden ajan art nouveau taidemaalari ja julistetaiteilija Alfons Mucha. Elokuva-alalta tunnetuimpia henkilöitä ovat olleet ohjaajat Miloš Forman, Jírí Menzel sekä Jan Sverák. Tunnettuja animaatioelokuvan tekijöitä ovat Jírí Tmka sekä Jan Švankmajer. 

Urheilu on tšekkiläisille hyvin tärkeä kulttuurimuoto. Ja tärkein ja ehkä tunnetuin urheilulaji on jääkiekko, ja maan jääkiekkojoukkue onkin niittänyt arvokisoissa mainetta ja kunnia useampana vuonna. Tšekin jääkiekkojoukkue on voittanut MM-kultaa vuosina 1996, 1999-2001, 2005 sekä 2010. Joukkue on lisäksi voittanut kerran Olympiakultaa vuoden 1998 kisoista. Tunnetuimpia jääkiekkoilijoita ovat Jaromir Jagr sekä Dominik Hašek. Maalla on myöskin oma jalkapallomaajoukkue, jonka parhaaksi arvokisa saavutukseksi on jäänyt toistaiseksi EM-hopea vuodelta 1996. Muita kuuluisia tšekkiläisiä urheilijoita ovat maastohiihtäjä Katerina Neumanová sekä tennispelaajat Martina Navrátilová ja Ivan Lendl.

Hradec Králové: 

Yliopistokaupunki Hradec Králové kuuluu Hradec Královén lääniin. Kaupunki sijaitsee tasangolla, Elbe ja Orlice jokien yhtymäkohdassa. Kaupungissa asuu n. 93 tuhatta asukasta ja se kuuluu Tšekin 10 suurimman kaupungin joukkoon. Kaupunkioikeudet Hradec Králové sai vuonna 1225. 

Kaupungin yliopisto on perustettu vuonna 2000 erottamalla kaupungissa sijaitsevat Kaarlen yliopiston lääketieteen (perustettu 1945) ja farmaseuttien laitos (perustettu 1970) omaksi yliopistokseen. Yliopistossa opiskelee n. 4000 opiskelijaa. Kaupungin tunnetuin teollisuuden ala on pianojen valmistus Petrofin tehtaalla. Lisäksi kaupungissa on elintarvike- ja teknistä teollisuutta. 

*) Videolla Tšekkiläinen Denisa Jansovà 21, kertoo suomen kielen opiskelustaan Kaarlen yliopistossa Prahassa.

Linkki videoon: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/d3741c29-2547-4567-9ead-c9e0356b0e8d





Kuvassa Tšekin 10 isointa kaupunkia sekä naapurimaat. Myös Määri ja Böömi näkyy tässä selvästi.                                        





Tšekin tasavallan lippu




Hradec Královén keskusaukio



 Hradec Královén vaakuna







   


Hradec Králové mapsista napattuna






Läänijako









Lähteet:
Kuvat: Google- kuvahaku ja Maps-kartta sovellus
Teksti: Google-hakukone, Wikipedia, englanninkieliset paikalliset esitteet, Iltalehti 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täällä Tšekki, kuuleeko Suomi?

Tasavallan päivä